Ik vind mijn werk niet meer leuk, wat nu?

Met deze 5 tips helpen we je uit je loopbaandip

Ga jij met tegenzin naar je werk? Iedereen heeft weleens een dag waarop je even geen zin hebt, maar wat als er meer aan de hand is? Je hebt weinig energie, voelt je ongelukkig op je werk en denkt erover om te stoppen. Dit zijn duidelijke signalen dat je echt niet lekker in je (werk)vel zit. Niet fijn. Laten we uitzoeken wat er aan de hand is. Op deze pagina bespreken we 5 mogelijke oorzaken van jouw loopbaandip.

Ga jij met tegenzin naar je werk? 

Eerder gaven we al tips over hoe jij je baan weer leuker maakt als je een werkdip hebt. Maar als dat niet werkt en jij je werk echt niet meer leuk vindt, is er misschien meer aan de hand. Ieder geval is natuurlijk anders, maar het kan zijn dat je last hebt van één van deze dingen: een bore-out, een burn-out, je hebt het verkeerde vak gekozen, werkt liever voor jezelf of hebt echt even een pauze van je werk nodig. Hieronder geven we tips en oplossingen.

Hoe kan het dat ik mijn werk niet meer leuk vind? 


 

  • Een bore-out

Je krijgt te weinig prikkels en voelt je niet nuttig. De naam zegt het al: je vindt je werk zo saai dat je het niet meer trekt. Dit betekent niet per se dat je hele dagen niks zit te doen. Je kunt het nog zo druk hebben en toch een bore-out krijgen. Dat kan gebeuren als je werk eentonig is, je niet genoeg uitdaging krijgt of als je te weinig taken krijgt. Het is heel logisch dat je daar na een tijdje heel ongelukkig en moe van wordt. Je kunt je dus letterlijk kapot vervelen.

Wat nu? 
Het is slim om je leidinggevende te vertellen wat er aan de hand is. Kijk samen hoe je ervoor kunt zorgen dat je baan interessanter wordt en beter past bij wat jij nodig hebt. Misschien kun je extra taken op je nemen of meer verantwoordelijkheid krijgen. Is het bij deze werkgever onmogelijk om je baan interessanter en uitdagender te maken? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Een loopbaanadviseur of -coach kan je hierbij helpen.

'Tijdens corona werkte ik bij een poppodium en kwamen al mijn werkzaamheden te vervallen. Het was een periode van misschien weer open mogen, de hoop en daarna de teleurstelling. Ik belandde in een bore-out en een aardige identiteitscrisis. Ik had geen idee meer wat ik nou wilde doen qua carrière. Mijn mentale gezondheid ging hard achteruit en ik keek iedere zondag zo enorm op naar maandag, terwijl ik bijna niks te doen had. Dat voelde heel onlogisch. Toen ben ik naar de praktijkondersteuner gegaan. Hij was de eerste die me liet inzien dat dit echt niet verder kon. Een banencoach hielp me om die stap richting de uitgang te zetten. Mijn baan werd opgezegd met wederzijds goedkeuren zodat ik een paar maanden de ruimte had om uit te vogelen wat ik wilde. Na die periode heb ik een baan aangenomen die, al leerde ik wel veel, toch niet helemaal bij me paste. Ondertussen hield ik een aantal favoriete organisaties in de gaten en opeens kwam er een droomvacature online. Bij de organisatie waar ik het liefst zou willen werken! Binnen twee weken had ik de baan. Als je in beweging komt, vallen dingen opeens gewoon op z'n plek.' - Davide (30), projectcoördinator marketing

  • een burn-out of te veel stress

Je zegt overal ja op, werkt vaak over, de agenda raakt voller en voller en… Pfff, dat klinkt heftig hè? Dat is het ook. Als je baan juist te veel van je vraagt, kun je daar ook last van krijgen. Als de werkdruk langere tijd te hoog ligt, krijg je werkstress. Die stress kan weer omslaan in een burn-out. Qua gevoel lijkt dat veel op de bore-out. Je hebt weinig energie, slaapt slecht, verliest zelfvertrouwen en voelt je ongelukkig.

Wat nu? 
Online is er natuurlijk heel veel informatie te vinden over burn-outs en werkstress. Toch kun je beter naar de huisarts gaan. De huisarts kan het beste inschatten wat er met je aan de hand is. Bespreek daarna de situatie met je leidinggevende. Geef aan waar je mee zit en zoek samen naar een oplossing. Vaak kan ook de bedrijfsarts meedenken. Het belangrijkste is dat jij er weer bovenop komt. Dat kan door minder te werken of door een tijd volledig rust te nemen. Als je deels blijft werken of na een tijd rust weer begint met werken, zal er iets moeten veranderen. Je moet leren hoe je in de toekomst stress kunt voorkomen en hoe je ermee kunt dealen. Dat kan door bijvoorbeeld afspraken te maken met je leidinggevende en je grenzen aan te geven. 

'Al voor ik een burn-out kreeg, was er privé veel aan de hand. Ik had net mijn vader verloren en lag in een scheiding. Net na m’n opleiding ging ik aan de slag als wijkverpleegkundige. Ik werkte veel te hard en dacht bijna nergens anders meer aan. De heftigheid van mijn werk was zelfs verslavend. Tot er bij mijn werkgever een reorganisatie kwam. Ik weet nog hoe ik achter de computer zat en me gewoon niet meer kon bewegen. Ik brak en heb maanden thuis gezeten. Ondertussen ging ik in therapie. Na een tijdje ging ik weer bij dezelfde organisatie aan de slag, met minder administratieve taken. De druk bleef. Er waren organisatorische problemen, die ik niet goed trok en al snel hikte ik tegen een tweede burn-out aan. Ik wilde de drukke stad uit, maar wist niet hoe. Tot het huis van mijn tante vrij kwam. Ik twijfelde geen seconde en verhuisde. Daar ben ik als wijkverpleegkundige aan de slag gegaan voor een veel kleinere organisatie. Bij deze werkgever heb ik inspraak in de keuzes die gemaakt worden binnen de organisatie waar ik voor werk. Dat werkt heel fijn en geeft me een gevoel van rust en veiligheid. Ook de vriendelijkheid van de mensen in het dorp helpt. Ik zou iedereen met een burn-out aanraden om in therapie te gaan. Je kunt eigenlijk niet anders. Wat voor therapie? Dat is voor iedereen anders. Ik heb haptotherapie gedaan, om het contact tussen mijn lichaam en mijn hersenen terug te krijgen.' - Anna (34), wijkverpleegkundige

  • het verkeerde vak gekozen

Het leek zo leuk van tevoren: je opleiding of studie was geweldig en tijdens de sollicitatie had je er nog helemaal zin in. Maar nu moet je toch toegeven dat je baan tegenvalt. Sterker nog: je vindt het verschrikkelijk. Soms past je werk toch minder goed bij je dan je van tevoren had gedacht. Heb je echt het verkeerde vak gekozen? Dat is een lastige vraag om te beantwoorden en kun je eigenlijk ook bijna nooit zeker weten.   

Wat nu? 
Een loopbaanadviseur kan je helpen met het onderzoeken van die vraag en het vinden van een antwoord. Misschien kunnen kleine aanpassingen ervoor zorgen dat je weer gelukkig wordt in je werk. Heb je echt het verkeerde vak gekozen? Dan kun je samen kijken welk vak wel bij je past en hoe je daarin kunt gaan werken. Je kunt je bijvoorbeeld laten omscholen om in een heel ander vakgebied te gaan werken. Maar soms is het ook mogelijk om binnen dezelfde werkgever een hele andere kant op te gaan. Hier kan je leidinggevende vast over meedenken. Uiteindelijk hebben zij ook meer aan een werknemer die zich gelukkig voelt! 

Hulp nodig?

Wil je eens praten met iemand over je loopbaanwensen of je persoonlijke ontwikkeling? We helpen je graag verder met loopbaanadvies.

Maak een afspraak

Wil je eens praten met iemand over je loopbaanwensen of je persoonlijke ontwikkeling? We helpen je graag verder met loopbaanadvies.

Maak een afspraak

  • liever voor jezelf beginnen

Het kan ook zo zijn dat je wel het juiste vak hebt gekozen, maar dat de vorm niet bij je past. Misschien leek het je heel leuk om elke dag naar kantoor te gaan om met je collega’s voor een baas te werken, maar blijkt nu dat dat toch niks voor je is. Of koos je voor de zekerheid van werken voor een baas, maar verlang je nu naar vrijheid. Als je niet op de juiste plek zit, kun je daar een flinke werkdip van krijgen. Het klinkt of dit het moment is om voor jezelf te beginnen.    

Wat nu? 
Maak de sprong in het diepe! Lees je eerst goed in, want er komt een hoop kijken bij het beginnen van je eigen onderneming. Schrijf een ondernemingsplan, check hoe het zit met verzekeringen en zoek uit wat de regels zijn rond je geldzaken en de Belastingdienst. Maak daarna een afspraak bij de KvK om je in te schrijven of doe eerst een adviesgesprek. Zorg in ieder geval dat je niet als nieuwe zzp’er voor vervelende verrassingen komt te staan. Is sommige gevallen is het mogelijk om als zzp’er aan de slag te gaan voor je oude werkgever. Maar let wel op dat je dan niet in een situatie van schijnzelfstandigheid terecht komt.  

'Ik werkte zes jaar lang op de facilitaire afdeling van een kantoor. Toen ik door corona alleen nog maar thuis werkte, merkte ik pas hoe vreselijk ik het computerwerk vond. Ik kreeg mezelf niet gemotiveerd en had moeite met concentratie. Inmiddels weet ik dat ik toen in een bore-out zat, maar die ontdekking kwam pas later tijdens therapie. Eerst kwam ik door m’n depressie in de ziektewet terecht. Na een half jaar ging ik terug naar mijn baan, maar kon mijn plek niet meer vinden. Ik ging met mijn werkgever om de tafel, want inmiddels was het wel duidelijk dat we niet meer gelukkig waren met elkaar. Twee weken later had ik geen vaste baan meer. Tijdens mijn depressie had ik gelukkig een nieuwe passie ontdekt: krachttraining. Ik besloot die passie achterna te gaan en begon mijn eigen bedrijf in personal training. Ik had het idee van zzp’er worden altijd doodeng gevonden, maar ik voelde dat dit m’n passie was en dat ik het kon. Dat wil ik anderen ook meegeven: ga ervoor als je weet wat je gelukkig zal maken. Voor je het weet ben je oud en heb je al die jaren compleet verveeld en niet geprikkeld bij een baan gezeten.' - Larissa (37), personal trainer & coach

  • behoefte aan een sabbatical

Soms heb je een loopbaandip, maar ligt dat niet aan de baan zelf. Het kan dat je gewoon een pauze nodig hebt. Tijd om na te denken over je toekomst en aan jezelf te werken. Klinkt dat goed? Dan heb je misschien behoefte aan een sabbatical. Een sabbatical houdt in dat je een paar maanden of een jaar vrij neemt om te focussen op jezelf en andere dingen waar je gelukkig van wordt. Na zo’n sabbatical keer je vaak met nieuwe energie weer terug bij je oude werkgever, maar het kan natuurlijk ook dat je tijdens de sabbatical ontdekt dat je liever een nieuwe baan zoekt. 

Wat nu? 
Zo’n sabbatical is best een omschakeling, ook voor je werkgever. Het is dus belangrijk dat je hier samen over praat. Check ook eerst je cao om te kijken of er afspraken over een sabbatical instaan. Bedenk wat je tijdens je sabbatical wil gaan doen en wat jouw werkgever hieraan heeft als je terugkomt. Stel het daarna pas voor tijdens een gesprek. Dat gesprek voer je meestal ver van tevoren. 

We hebben nu de 5 meest voorkomende oorzaken van een loopbaandip besproken. Hopelijk heeft het je geholpen en weet je nu hoe je verder kan. Blijf in ieder geval niet in een situatie hangen waarin je ongelukkig bent. Jouw (werk)geluk staat voorop! Heb je nog vragen? Stuur Laura of een van onze andere collega's dan een appje.

Wij staan voor je klaar

  • Twijfels over je contract? We kijken met je mee.
  • Problemen op werk? We helpen je met juridisch advies.
  • De jobcoach helpt je aan een goed cv en sterke motivatiebrief.
  • Betaal nooit te veel belasting met hulp van onze adviseurs.
  • Met loopbaanbegeleiding zet je stappen in je carrière.
  • Samen voeren we actie. Zo maken we werkvloeren eerlijker.

Heb je een vraag?

Stel 'm via Whatsapp! We zijn op werkdagen bereikbaar van 9:00 - 17:00 (maandag t/m vrijdag).

Chat via Whatsapp
Cookies

FNV Young & United gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.