Een carrièreswitch maken

Zo vind je jouw droombaan (of gewoon een leuke)

Denk jij weleens na over een carrièreswitch? Om je heen lijkt iedereen van hun passie ook hun werk te maken. Dat geeft behoorlijk wat druk! Maar wat als je geen passie hebt? Dan kan het best lastig zijn om erachter te komen wat voor werk dan wel bij jou past. Geen zorgen, daar gaan we je met dit artikel bij helpen.

1. Tijd voor een carrièreswitch?

Je kunt toe zijn aan een carrièreswitch als je niet meer gelukkig bent in je huidige baan, de werkdruk te hoog ligt of als het gewoon tijd voor iets anders. Door social media als Instagram en LinkedIn lijkt het alsof iedereen elke dag huppelend naar z’n werk gaat en ze echt van hun passie hun baan hebben gemaakt. Moet je dan echt een passie hebben en daar dan ook nog je werk van maken? Nee, vinden wij. Maar: wel moet je je werk met plezier kunnen doen. Het moet je energie geven en gelukkig maken. Merk je dat je geen geluk uit je werk haalt? Ga je met lood in je schoenen naar kantoor of slurpt je werk energie? Dan is het tijd voor een carrièreswitch. Jij verdient werkgeluk!

2. Voorbeelden van een carrièreswitch

Een carrièreswitch is super persoonlijk en ziet er dus bij iedereen anders uit. Je kunt je bijvoorbeeld laten omscholen naar een heel ander beroep door eerst een hele nieuwe opleiding te gaan doen. Bijvoorbeeld als je nu in een winkel werkt, maar wil overstappen naar hotelmanagement. Maar je kunt ook switchen naar een baan in een sector met krapte. Vaak kun je dan met een leerwerktraject direct aan de slag. Bijvoorbeeld als je nu in de marketing werkt, maar wil overstappen naar de zorg. Andere banen heb je certificaten, ervaring of alleen een flinke dosis enthousiasme nodig. Meer voorbeelden? Check de groene quote’s in dit artikel!

“Ik werkte een paar jaar geleden als marketing project manager, maar merkte dat het werk enorm veel energie zoog. Ik vond het vreselijk om de hele dag achter de computer te zitten en ergerde ik me dood aan het hippe vakjargon dat mijn collega’s gebruikten. Uiteindelijk kwam ik met burn-out klachten thuis te zitten en twee weken later brak ik ook nog mijn been. Ik werd ook gediagnosticeerd met ADD, wat verklaarde waarom ik zo’n moeite had met stilzitten de hele dag. Tijdens mijn herstel heb ik dingen op een rijtje gezet voor mezelf. Ik ontdekte dat mijn baan zoveel energie kostte, omdat ik gewoon slecht functioneer met veel mensen om me heen. Door mijn burn-out ging ik me verdiepen in gezondheid en ik merkte hoe belangrijk je gezondheid is voor geluk. Ook merkte ik een passie bij mezelf om anderen hiermee te helpen. En ik had eigenlijk altijd al spijt gehad dat ik na de middelbare school niet meteen fysiotherapie was gaan studeren. Ik besloot toen me alsnog in te schrijven voor de studie en inmiddels ben ik bijna afgestudeerd. Ik merk in de lessen en stages dat het de beste keuze ooit is!” - Anne (29), student Fysiotherapie

3. Carrièreswitch maken, maar hoe doe je dat?

Werk maken van je carrièreswitch en je nieuwe droombaan is echt een ontdekkingstocht. Je moet uitvinden waar je goed in bent, waar je gelukkig van wordt en hoe je daar je werk van kunt maken. Maar hoe doe je dat nou? Deze dingen kunnen daarbij helpen.

 • Neem de tijd

Als je op zoek bent naar een nieuwe droombaan moet je een beetje geduld hebben. Zeker als je nog zoekende bent naar iets wat je écht leuk vindt. Neem dus de tijd om dingen uit te zoeken.

 • Doe je research

Begin bij het begin en maak eerst eens wat lijstjes voor wat houvast. Beantwoord de volgende vragen voor jezelf. Waar ben je goed in? Waar ben je minder goed in? Wat vind je een prettige werkomgeving en wat niet? Heb je graag veel collega’s om je heen of werk je fijner alleen? Wil je vaste diensten of is onregelmatig prima? Wat wilde je als kind worden? En als puber? Vind je die dingen nog steeds leuk? Schrijf alle antwoorden op en gebruik die als uitgangspunt voor je zoektocht.

 • Test, test, test!

Er zijn online heel veel beroepskeuzetesten te vinden. De uitslag is misschien niet meteen de droombaan waar je al die tijd naar hebt gezocht, maar het helpt je wel met nadenken over waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt. Wie weet brengt het je op ideeën! Je kunt dit soort testen doen bij Randstad Beroepskeuzetest of de Nationale Beroepengids Beroepskeuzetests.

 • Vraag rond

Vraag eens rond naar het werk wat andere mensen doen. Kijk bij familie, vrienden en online om wat ideeën op te doen. Vraag daarnaast aan mensen die dicht bij je staan wat zij jouw sterkste kwaliteiten vinden en bij welke baan ze dat vinden passen.

 • Loop een dagje mee

Leuke werkplek gevonden? Wees eens brutaal en vraag of je een dagje mag meelopen. Zo leer je het werk beter kennen, kun je voelen of het echt wat voor je is én kun je meteen jezelf van je beste kant laten zien. Zo’n dagje meelopen kan zomaar leiden tot een carrièreswitch!

 • Loopbaancoach

Een loopbaancoach is de perfecte persoon om jou te helpen bij het vinden van jouw talenten en een baan waar jij gelukkig van wordt. In een loopbaantraject ga je met gesprekken, testjes en opdrachten samen op zoek. Eerder schreven we al een artikel met alles wat je moet weten over zo’n loopbaantraject.

“Tijdens mijn opleiding tot kok kwam ik er eigenlijk al achter dat het een stuk minder romantisch was dan ik me had voorgesteld. Een hoge werkdruk, veel stress, vervelende werktijden: het paste niet bij me. Ik ben de vavo gaan doen, havo voor volwassenen, zodat ik ook een hbo-opleiding zou kunnen doen. Ik begon daarna aan een opleiding tot lerares, maar ook dat was het niet voor mij. Ik belandde in een identiteitscrisis, omdat ik echt niet meer wist wat ik wilde. Ik werd gek van al die bijbaantjes steeds tussendoor, ik wilde écht wat doen. Toen maakte ik de beste keus van mijn leven en ging naar een loopbaancoach. Daar kwam ik na een flinke zoektocht vol vragen, testen en analyses tot de conclusie dat een baan als zweminstructrice perfect bij mij past en heb daar toen meteen werk van gemaakt. Ik ging een half dagje meekijken tijdens zwemlessen, was meteen verkocht en begon aan de opleiding. Vroeger ging ik altijd met tegenzin naar mijn werk en ik kom me niet voorstellen dat ik ooit met plezier zou doen. Nu doe ik mijn werk elke dag met een lach op mn gezicht. Het is een heerlijk gevoel.” - Marjolein (22), zweminstructrice

4. Maak die carrièreswitch

Als je eenmaal je nieuwe roeping hebt gevonden, moet de carrièreswitch nog gemaakt worden. Je kunt (meestal) niet van de ene op de andere dag switchen van baan. Voor sommige banen heb je bepaalde diploma’s, ervaring of certificaten nodig. Zoek daarom eerst uit wat er nodig is om jouw droombaan te kunnen gaan doen en maak een stappenplan. Wat heb je nodig en hoe ga je dat krijgen? Eerder schreven we al hoe je je kan laten omscholen of zij-instromen in een beroep.

Droombaan gevonden, maar mis je nog wat informatie? Wees dan niet bang om contact op te nemen met de werkplek, bedrijf of organisatie. Als ze merken dat jij enthousiast bent, kunnen ze je vast helpen en vertellen wat ervoor nodig is om daar aan de slag te gaan.

“Ik ben op dit moment hard aan het zoeken naar mijn droombaan. Ik ben al 6 jaar werkzaam in de marketing, maar het voelt alsof ik die 40 uur per week zit uit te zitten op kantoor. Al sinds een jaar of 2 heb ik echt het gevoel dat ik iets met mn leven moet. Door social media zie je veel succesverhalen om je heen. Het lijkt alsof je werk echt je passie moet zijn. Zelf denk ik dat niet per se, maar ik vind wel dat je ergens energie uit moet halen in plaats van dat het heel veel energie kost. Dát is belangrijk. Ik denk veel na over de mogelijkheden en heb eigenlijk veel interesses: onderwijs, journalistiek, retail, jeugdzorg. Ondertussen praat ik veel met mensen die dicht bij me staan en vraag ik op veel werkplekken gesprekken aan. Helaas merk ik dat veel bedrijven er niet voor open staan of geen tijd in willen steken. De zoektocht is lastig. Zeker omdat ik binnen mijn huidige vakgebied veel ervaring en een goed cv heb, maar buiten het vakgebied vaak niet de juiste papieren heb en ook niet de mogelijkheden om aan een nieuwe voltijd studie te beginnen. Dat is frustrerend, maar ik blijf actief zoeken. Ik hoop voor het einde van de zomer een nieuwe baan te hebben gevonden.” - Menno (31), Online Marketing Specialist

5. Slimme tips bij een carrièreswitch

Een carrièreswitch is niet zomaar iets in je leven. Het goede nieuws is dat je werk gaat maken van je geluk! Aan de andere kant zijn er ook dingen die je in je enthousiasme snel over het hoofd ziet. Houd deze dingen in de gaten:

 • Het hangt van je contract af of je zomaar kunt stoppen met je huidige baan. Je hebt vaak een opzegtermijn. Zoek in je cao en contract op welke opzegtermijn voor jou geldt.
 • Maak een financieel plan. Zit je tussen twee banen in even zonder werk? Dan loop je inkomen mis. Reken uit of je genoeg hebt aan je spaargeld, of je eerst nog even moet sparen of dat je een uitkering kunt aanvragen om de tijd mee te overbruggen.
 • Check hoe de baankansen zijn in je nieuwe vakgebied. Liggen de banen voor het oprapen of wordt het nog best even zoeken? Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Kijk of je gebruik kunt maken van het STAP-budget. Dit is een subsidie voor volwassenen die een cursus, training of opleiding willen volgen.
 • Droombaan gevonden? Zorg dan dat je alles rond hebt bij je nieuwe werkgever voor je het aan je huidige baas vertelt. Als je eenmaal zegt dat je wil stoppen, is er vaak geen weg meer terug.

Hopelijk hebben we je op weg kunnen helpen in jouw zoektocht naar de droombaan die jou gelukkig gaat maken. Wil je meer lezen over je loopbaan? We schreven eerder al artikelen over burn-outs, zzp’er worden en opvallen op je werk!

Wij staan voor je klaar

 • Twijfels over je contract? We kijken met je mee.
 • Problemen op werk? We helpen je met juridisch advies.
 • De jobcoach helpt je aan een goed cv en sterke motivatiebrief.
 • Betaal nooit te veel belasting met hulp van onze adviseurs.
 • Met loopbaanbegeleiding zet je stappen in je carrière.
 • Samen voeren we actie. Zo maken we werkvloeren eerlijker.

Heb je een vraag?

Stel 'm via Whatsapp! We zijn op werkdagen bereikbaar van 9:00 - 17:00 (maandag t/m vrijdag).

Chat via Whatsapp
Cookies

FNV Young & United gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.