Het liefst willen we natuurlijk allemaal werken op een plek waar iedereen zich fijn en veilig voelt. Waar je jezelf kan zijn en kan genieten van je werk en je collega’s. Helaas is dat niet altijd het geval. In Nederland wordt 1 op de 10 mensen slachtoffer van pesten op de werkvloer. Dit is een ernstige situatie, die zelfs gevaarlijk kan zijn. Wordt er op jouw werk gepest? In dit stappenplan leggen we je uit wat je er aan kan doen.
Wat is er aan de hand?
Als je het idee hebt dat een collega wordt gepest, neem diegene dan op een veilig moment apart. Vraag of je het goed hebt gezien en biedt je hulp aan. Het is voor degene die gepest wordt heel fijn om iemand te kunnen vertrouwen. Zo staat je collega er niet alleen voor. Overleg of je misschien meer collega’s in vertrouwen kan nemen. Zo vorm je een sterk front tegen de pesters. Ook intimidatie en discriminatie komen voor op de werkvloer. Wil je meer weten over het verschil tussen pesten, intimidatie en discriminatie? Kijk dan eens op deze pagina.
“Ik werkte al twee jaar in een klein bedrijf. Mijn baas, collega’s en ik waren het niet altijd eens over alles, maar dat stond ons nooit in de weg. Tot ze opeens van alles een probleem gingen maken. Ik zou mijn uren niet maken, niet collegiaal zijn, moest opeens toestemming vragen voor taken en mocht niet thuiswerken tijdens corona. Ze beschuldigden me van dingen die ik nooit had gezegd of gedaan! Ik ging echt met tegenzin naar mijn werk en werd onzeker. Mijn baas op dit gedrag aanspreken durfde ik niet, want ik was bang voor de consequenties. Uiteindelijk heb ik ontslag genomen. Toen pas bleek dat dat al die tijd hun doel was geweest. Ze wilden van me af zonder ingewikkeld proces. Hadden ze daar maar eerlijk over gecommuniceerd, want deze aanpak doet heel veel met een mens.” - Simone (33)
“Op de eerste dag van mijn nieuwe baan kreeg ik meteen alle rotklusjes en weigerden collega’s me te helpen. Ook bedachten ze leugens over me en vertelden die aan onze leidinggevende. Op mijn tweede dag werd ik plots ontslagen, omdat ik niet goed in de groep zou liggen. Ondanks dat ik er niet meer werkte, hebben die ex-collega’s me nog maanden online lastiggevallen. Waarom ze het deden, weet ik nog steeds niet. Het was een moeilijke en traumatische tijd. Het hele jaar erna durfde ik nergens meer te solliciteren. Dankzij EMDR-therapie ben ik er uiteindelijk overheen gekomen. Gelukkig heb ik nu een hele fijne baan in de zorg.” - Machieltje (22)
“Een collega nam me op een dag in vertrouwen. Ze vertelde dat een mannelijke collega van ons regelmatig vrouwonvriendelijke opmerkingen naar haar maakte. Ze durfde de pester niet alleen te confronteren en ook niet naar de baas te stappen. Uiteindelijk hebben we hem samen aangesproken op zijn gedrag. Hierna hield hij zich een week koest, maar ging daarna harder dan ooit door met zijn pestgedrag. Toen hebben we het gemeld bij onze leidinggevende. De pester is op staande voet ontslagen.” - R. (21)
“Ik had een baan die voor mijn collega’s moeilijk te begrijpen was. Ik begon later en werkte ook tot later door. Mijn collega’s vonden dat ik teveel betaald kreeg voor wat ik deed. Dat resulteerde erin dat ze rotopmerkingen maakten en me negeerden. ‘Wat doe jij hier eigenlijk?’ werd er eens midden in een meeting gesneerd. Ik werd gestresst, onzeker en viel kilo’s af. Het was echt een verschrikkelijke situatie. Uiteindelijk ben ik met een vaststellingsovereenkomst en een mooi geldbedrag vertrokken. Mijn baas eiste dat de pesters hun excuses aan me zouden aanbieden, maar een écht gemeende sorry heb ik nooit gehad.” - Katja (26)
Hopelijk heb je iets aan het stappenplan gehad en weet je nu beter hoe je pesters op je werk kunt aanpakken. Wees niet bang om je uit te spreken en naar je baas te stappen. Dat is geen verlinken, maar precies waar jij en je collega’s recht op hebben. Iedere werknemer verdient het om in een fijne omgeving te kunnen werken!
Pestgedrag is schadelijk en hoef je niet te accepteren. In de onderstaande download lees je 10 tips van ervaringsdeskundigen en experts.