Verliefd op een collega

Wij helpen je met de vlinders op de werkvloer!

Werken doe je meestal niet alleen, maar samen met collega’s. Waar mensen samenwerken, ontstaan soms ook onhandige situaties. Wat dacht je van vlinders in je buik en weke knieën op de werkvloer? Love is in the air! Verliefd op een collega? Wij hebben het juiste advies voor je.

1. Verliefd zijn op je collega, vertellen of niet?

Bonzend hart in de vergadering, vlinders in je buik bij de lunch? Jij bent verliefd! Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar ook nogal onhandig als het om je collega gaat. Moet je het diegene bijvoorbeeld vertellen? Laten we de zaken eerst eens rustig bekijken voor je grote beslissingen maakt.

Natuurlijk heeft het voordelen om verliefd te worden op een collega. Je ziet elkaar vaak en leert elkaar goed kennen. Daarnaast ga je elke dag met meer plezier naar je werk! Houd ondertussen wel je koppie erbij. Je droomt over jouw ‘happy ever after’, maar als dit misloopt raakt het je carrière en blijf je met een gebroken hart en misschien wel zonder baan achter. Loop daarom niet te hard van stapel en neem wat afstand. Een simpele crush gaat meestal vanzelf weer over. Blijf je verliefd? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar signalen!

“We werkten allebei als postbezorger. Ik op het ene depot en hij op een andere. Bijna elke zaterdag als ik moest werken, was hij even op onze locatie te vinden. Na een tijdje raakten we aan de praat en fietste hij soms mee naar mijn wijk om nog even verder te kletsen. Het duurde niet lang voordat ik naar hem begon uit te kijken. Op een gegeven moment voegde hij me toe op Facebook. We begonnen te praten en voelden meteen een klik. Tijdens een van die gesprekken zei hij dat hij me zou zoenen als hij me weer in mijn bezorgwijk tegenkwam. De volgende werkdag was ik natuurlijk vet zenuwachtig. Ik haalde mijn post op, fietste naar mijn wijk, wilde net de eerste bundel post uit mijn fietstas halen en daar was ie. Hij zette zijn fiets neer, liep naar me toe en zoende me. De rest is geschiedenis. We zijn nu al ruim 6 jaar samen.” - Maegan (31)

2. Signalen dat je collega verliefd op je is

Als je wil weten of de liefde wederzijds is, zijn er een aantal signalen waar je op kunt letten. Pak de checklist er maar bij! Check, check, dubbel check? Dan heeft je collega waarschijnlijk ook een oogje op jou.

 • Er is opvallend lichamelijk contact. Let eens op of diegene jouw houding spiegelt, in gesprekken naar jou gedraaid staat en of er soms ‘per ongeluk’ een aanraking is.
 • Je collega maakt veel oogcontact. Bijvoorbeeld in gesprekken met andere collega’s, tijdens vergaderingen of op de vrijmibo.
 • Je krijgt wel héél vaak een complimentje van je collega! Over je werk, maar ook over je uiterlijk of karakter.
 • Je collega komt vaak een praatje maken of hulp aanbieden als dat niet echt nodig is.
 • Degene checkt bij jou of anderen of je een relatie hebt of vrijgezel bent.
 • Steeds op hetzelfde moment koffie halen of lunchen? 1 keer is toeval, 2 keer ook, 3 keer niet meer.
 • Je merkt dat je collega je beter probeert te leren kennen door naar je privéleven of interesses te vragen.
 • Heeft je collega een bijnaam voor je? Grapjes die alleen jullie snappen? Humor is key!
 • Je collega helpt je als je even vastloopt of neemt het voor je op in meningsverschillen.
 • Het begint andere collega’s op te vallen en er worden grapjes of opmerkingen gemaakt.

Scoor je de ene na de andere check bij de signalen hierboven? Dan in de kans groot dat je collega ook interesse in jou heeft. En nu? Bij FNV Y&U hebben we verstand van veel belangrijke zaken, maar niet van flirten en verleiden. Gelukkig zijn er genoeg leuke blogs te vinden met tips!

Hulp nodig?

Heb je nog een andere vraag over je werk of inkomen? Stuur je vraag via WhatsApp en we helpen je graag verder!

Stuur een appje

Heb je nog een andere vraag over je werk of inkomen? Stuur je vraag via WhatsApp en we helpen je graag verder!

Stuur een appje

Niet alle liefde krijgt een happy end of is wederzijds. Een gebroken hart is pittig. Zeker als je samenwerkt en de ander nog vaak ziet. Geef het wat tijd en gedraag je gewoon als een collega en niet als ex. Ga niet roddelen, vermijd conflict en laat liefdesverdriet thuis. Neem als het nodig is vakantiedagen op om over het ergste verdriet heen te komen. Kun je het écht geen plek geven en is normaal werken onmogelijk? Zoek dan een andere baan of laat je overplaatsen naar een andere locatie of afdeling.

3. Mag je een relatie met een collega hebben?

Voor we de bruiloft gaan plannen, is het wel belangrijk om te weten of een relatie met je collega wel mag. Dat is nog best ingewikkeld. Een baas mag relaties tussen collega’s eigenlijk niet verbieden, omdat dit privé is. Er zijn alleen geen wetten voor. Veel bedrijven hebben toch (on)geschreven regels die relaties verbieden of afkeuren. Aan de andere kant vinden sommige werkgevers het weer geen probleem zolang er eerlijk over gecommuniceerd wordt. Waarschijnlijk kun je dit voor je eigen werkplek wel inschatten, maar wees dus voorzichtig. Heb je geen idee, check dan het huisreglement (als dat er is) of klop aan bij een vertrouwenspersoon.

Krijg je een relatie met je baas? Dan wordt het ingewikkelder. Een relatie met iemand in een hogere positie zorgt voor een scheve machtsverhouding. Grote kans dat je collega’s of andere leidinggevenden dit zullen afkeuren. Mogelijk moet één van de twee een andere baan moet zoeken.

“Ik was net met een nieuwe baan begonnen en had die eerste week al een personeelsfeest. Daar kwam ene Nick een praatje met me maken. Tot mijn grote verbazing was er meteen een hele sterke klik. We hebben vanaf die eerste ontmoeting uren gepraat. Na het feest gingen we in de stad nog wat dansen. Pas die nacht, tijdens een sigaretje buiten, biechtte hij op dat hij een relatie had. Waarop ik besloot dat onze band dus vriendschappelijk zou blijven. Later die nacht probeerde hij me toch een aantal keer te zoenen. Bij zijn derde poging gaf ik toe. Ik vond het eigenlijk niet oké, maar ben ook maar een mens. Diezelfde nacht bleef hij bij me slapen. We knuffelden en zoenden, maar hadden geen seks. Dat zou de hele situatie écht erg maken, besloten we. Die maandag probeerden we op kantoor te doen alsof er niks aan de hand was. Een aantal weken bleef het bij naar elkaar staren en af en toe kletsen. Toen er weer een borrel was en hij opnieuw bij me in bed eindigde. Zo bleven we aanmodderen. Hij bleef volhouden dat hij écht van z’n vriendin hield, maar mij ook leuk vond. Ik probeerde ondertussen onze klik te verbergen op de werkvloer, maar hij werd steeds minder voorzichtig met opmerkingen. Ik werd bang dat steeds meer collega’s erachter zouden komen en wilde mijn baan niet in gevaar brengen. Eigenlijk wilde ik niet meer met dit stiekeme gedoe doorgaan, maar kon ondertussen ook die klik niet vergeten. Uiteindelijk heb ik geen keus hoeven maken. Van het ene op het andere moment negeerde hij me en blokkeerde mijn nummer. Het is beter zo, maar wel heel ongemakkelijk want we zien elkaar nog elke dag op de werkvloer.” - Wendy, 26

4. Vertel je baas over je relatie

Is er echte liefde opgebloeid tussen jou en een collega en krijgen jullie een relatie? Zorg dan dat je baas het van jullie hoort en niet door geroddel van andere collega’s. Vertel het zodra je zeker weet dat je samen verder wil. Vraag samen een gesprek aan en leg aan je leidinggevende uit wat er aan de hand is. Beantwoord vragen, bespreek zorgen en zoek (als dat nodig is) samen naar oplossingen.

Heeft Cupido niet bij jou raak geschoten, maar juist bij twee collega’s waar jij elke dag mee werkt? Bemoei je er dan niet mee. Ook niet als het om een affaire gaat of een stiekeme zoen in het kopieerhok. Stoor je je enorm aan hun verliefde gedrag? Bespreek dat dan met hunzelf. Maar verwacht niet dat ze hun gedrag zullen aanpassen. Verliefde mensen zijn nou eenmaal erg… verliefd.

“Ik begon juni 2016 met een nieuwe baan bij een kantoor in Amsterdam. Ik was de jongste en begon onderaan de ladder. Na een paar maanden kwam de grootste aandeelhouder, die zelf in Zuid-Afrika woonde en werkte, naar Nederland. Er werd van tevoren flink geroddeld. Volgens m’n collega was het een dominante ‘echte baas’. Ook mijn eerste indruk was niet top. Ik vond Mark, zo heette hij, een arrogante kop hebben en zijn manier van communiceren kortaf en direct. Dit bezoek was kort, maar al gauw kwam hij weer een week. Ik leerde hem beter kennen en ontdekte dat hij onder die harde laag een zacht karakter had. Er kwamen kleine aanrakingen, stiekem geflirt. Wel dacht ik steeds: dit kan niet. Hij was de grote baas, ik een junior. Ik wilde mijn baan niet in gevaar brengen. Daarbij was ik 24, hij 43. Toch belandden we later die week samen in de kroeg. We kletsen urenlang en bij het afscheid hadden we onze 1ste zoen. Vanaf dat moment pakten we elk vrije uur samen. Tot hij weer terugging naar zijn leven in Zuid-Afrika. Ik dacht dat het voorbij zou zijn, maar we bleven dagelijks bellen. Niet veel later kon ik onder het mom ‘de kantoren uit twee continenten die samen komen’ een tijdelijke kantoorruil doen met een collega in Zuid-Afrika. Die 2 weken daar waren magisch. Uiteraard moest ik wel werken, maar Mark nam me vaak mee om Zuid-Afrika te ontdekken. Wij wilden samen verder, dat was zeker. Eenmaal thuis heb ik het iedereen verteld: mijn leidinggevende, vrienden en familie. Iedereen was heel blij voor me, ondanks dat hij mijn baas, ouder én Zuid-Afrikaans was. Nu, bijna 6 jaar later wonen we nog steeds samen in Johannesburg, zijn inmiddels verloofd, gaan volgend jaar trouwen en hebben een zoontje van 2 jaar. Ik ben dolgelukkig, zou het niet anders willen en ben super blij dat ik mijn gevoel heb gevolgd!” - Yvette

5. Blijf professioneel!

Liefde is leuk maar je moet niet je baan in gevaar brengen. Hoe verliefd je ook bent: blijf professioneel. Je collega’s weten er misschien wel van, maar zorg dat je voor anderen overkomt als gewone collega’s. Kusjes, knuffels en andere kleffigheid bewaar je voor thuis. Hoe moeilijk dat ook is! Aan de andere kant: neem ook ruzies van thuis niet mee naar je werk. Vinden jullie het lastig om met elkaar om te gaan als gewone collega’s? Het kan helpen om aan verschillende projecten of op andere afdelingen te werken. En geniet ondertussen buiten de werkvloer om gewoon lekker van de romantiek, de passie en het geluk. Zwijmelen wij nog even verder.

Dat was ons liefdesadvies! Hopelijk krijgt jouw liefde de happy end die we je zo gunnen. Heb je nog een vraag of wil je erover praten? Stuur ons dan een berichtje.

Wij staan voor je klaar

 • Twijfels over je contract? We kijken met je mee.
 • Problemen op werk? We helpen je met juridisch advies.
 • De jobcoach helpt je aan een goed cv en sterke motivatiebrief.
 • Betaal nooit te veel belasting met hulp van onze adviseurs.
 • Met loopbaanbegeleiding zet je stappen in je carrière.
 • Samen voeren we actie. Zo maken we werkvloeren eerlijker.

Heb je een vraag?

Stel 'm via Whatsapp! We zijn op werkdagen bereikbaar van 9:00 - 17:00 (maandag t/m vrijdag).

Chat via Whatsapp
Cookies

FNV Young & United gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.