Y&U geeft signaal richting McDonald’s

Zo’n 50 werkende jongvolwassenen van FNV Young & United hebben donderdagavond op de Wereldwijde Actiedag van Fastfoodwerkers bij een McDonald’s in Rotterdam zich sterk gemaakt voor een volwassen loon vanaf 18 jaar. De McDonald’s-manager werd geconfronteerd met een aantal tegenstrijdige uitspraken van de fastfoodketen.  

Internationale vergelijking: Nederland loopt hopeloos achter

‘Op haar website beweert McDonald’s dat kwaliteit voor de werknemers centraal staat. Een gedurfde uitspraak voor een werkgever die jongvolwassenen afscheept met een jeugdloon van slechts vier euro bruto per uur. Als je fulltime werkt bij McDonald’s zou je slechts 667 bruto per maand verdienen. Met dit inkomen duik je ver onder de armoede- en bijstandsgrens. We zijn hongerig naar een heel loon waarvan je kunt rondkomen, vertelt Penelope van Young & United.

Internationale vergelijking: Nederland loopt hopeloos achter

Vandaag voerden ongeveer 60.000 fastfoodwerkers in zo’n 35 landen actie voor een living wage, een loon waarvan je kunt leven. Nederland is een lagelonenland als het gaat om de beloning van jongvolwassenen. Het uurloon van vier euro voor een 18-jarige McDonald’s-werker in Nederland steekt schril af bij het uurloon van de collega’s in onze buurlanden. Zo verdienen 18-jarige collega’s bij de McDonald’s in Duitsland en België respectievelijk 8,50 euro en 11 euro bruto per uur. En dat voor precies hetzelfde werk.

Voor 1 mei een voorstel over jeugdloon

‘Voor een multinational als McDonald’s, die wereldwijd 3,6 miljard euro per jaar winst maakt, is het jeugdloon niets minder dan een verkapte bedrijfssubsidie waarmee jaarlijks 36 miljoen euro over de ruggen van jongvolwassen wordt verdiend’, zegt Reinier Engelen van Young & United.

Omdat multinationals als McDonald’s en Ahold het jeugdloon als een melkkoe blijven gebruiken, is de politiek aan zet om iets aan het jeugdloon te veranderen. Engelen: ‘Niet alleen minister Asscher, maar ook de ondertekenaars van de motie voor een hoger jeugdloon hebben aangegeven dat het jeugdloon moet worden aangepast. Voor 1 mei moet er een concreet voorstel liggen.’

Kom op 1 mei naar de Dag voor Volwassen LoonMeld je aan

steunen = sharen