Aanjagers afschaffing jeugdloon benoemd

Tweede Kamerleden: 'Voor 1 mei moet er een voorstel liggen'

FNV Young & United vierde vandaag haar eerste verjaardag, maar het beloofde ‘cadeau’ (aanpassing jeugdloon) van minister Asscher laat nog steeds op zich wachten. De vanmiddag door Young & United benoemde ‘Aanjagers Afschaffing Jeugdloon’ moeten daar snel verandering in brengen. Tweede Kamerlid Roos Vermeij (PvdA): ‘1 mei is de deadline waarop  Asscher met een voorstel moet komen.’

Het clubje aanjagers werd vandaag vertegenwoordigd door Jesse Klaver (GroenLinks), Carola Schouten (ChristenUnie), Paul Ulenbelt (SP), Roos Vermeij (PvdA) en Henk Krol (50plus). Zij zijn Kamerlid van de partijen die net als D66, de Groep Kuzu / Öztürk, Partij voor de Dieren een half jaar geleden de motie hebben gesteund voor een flinke verhoging van het jeugdloon.

‘Jullie strijd is onze strijd’

De Kamerleden gaven gehoor aan het verzoek van Young & United om Asscher uiterlijk 1 mei met een voorstel te laten komen voor aanpassing van het jeugdloon. ‘Als hij dan niet over de brug komt, dan zullen wij zelf met een voorstel komen. Jullie strijd is onze strijd’, zei Carola Schouten namens een van de Aanjagers. ‘Vandaag vieren we onze verjaardag. Hopelijk vieren op 1 mei onze overwinning’, aldus Yorrick van der Ent (22) van Young & United.

‘Niet zo’n sterk verhaal’

Twee weken geleden voerde Young & United de hele week actie tegen het jeugdloon onder de noemer #duurtlang. Zo voerden een groep van twintig jong volwassenen een halve stripact op voor Asscher in de Tweede Kamer, omdat ze nog steeds half loon krijgen.  ‘Ik heb eigenlijk ook niet zo’n sterk verhaal op de vraag waarom het zo lang duurt’, reageerde de minister. FNV Young & United zet zich sinds 24 maart 2015 in voor een volwassen loon vanaf 18 jaar.

steunen = sharen