Mediadebuut voor Young & United

Update: bekijk hieronder het fragment terug

Hoewel Young & United vandaag pas de officiële kick-off beleeft, besteedden enkele media de afgelopen dagen al aandacht aan de nieuwe beweging van werkende jongeren.

Update: bekijk het fragment terug op de NPO pagina.

Een Vandaag

In de reportage van Een Vandaag komt duidelijk naar voren hoe bekaaid werkende jongeren er in Nederland van af komen. Zo heeft een jongere van 18 jaar recht op slechts van 45,5 van het minimumloon. ‘Als je op jezelf moet wonen vind ik het niet meer van deze tijd dat je iemand van achttien voor vier euro per uur laat werken’, zegt Frederika van Laar. Ze is achttien jaar en werkt dertig uur per week, maar kan niet van haar salaris rondkomen. En dat terwijl ze de verplichtingen heeft als een volwassene. ‘Ik moet de winkel sluiten, jongere collega’s begeleiden en de kassa tellen. Ja, ik vind best dat ik een verantwoordelijke baan heb.’

Ook de 21-jarige Yorrick van de Ent heeft moeite het hoofd boven water te houden. Hij werkt al vier jaar en woont net zo lang op zichzelf. ‘Thuis blijven wonen was voor mij geen optie. Ik gebruikte mijn salaris om te overleven. Ik hou nu maar 150 euro per maand over om boodschappen te doen.”

In een reactie op de situatie van werkende jongeren laat minister Lodewijk Asscher aan EenVandaag weten dat het hele stelsel van het minimumloon wordt herzien. Daarbij wordt ook naar het minimumjeugdloon gekeken en de leeftijdsgrens.

FunX

Zondagavond sprak ook Funx met werkende jongeren van Young & United. Beluister hier het interview.

 

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laat in een reactie aan EenVandaag weten het hele stelsel van het minimumloon te gaan herzien

beeld: Roel Wijnants
Young & United voert actie voor meer banen waar je van kan leven, meer vaste contracten en volwassen minimumloon vanaf 18 jaarTeken de petitie!