WTFlex met je draaideur?!

30 van onze activisten stonden dinsdag 13 februari met een metershoge ‘draaideur’ op het Plein, naast het Binnenhof in Den Haag. Met deze actie vragen we aandacht voor de ‘draaideur van tijdelijke contracten’ waar bijna de helft van alle jongvolwassenen in gevangen zit. Zij gaan van flexcontract naar flexcontract.

#WTFlex

Bijna de helft van de werkenden onder de 35 jaar heeft een tijdelijk of onzeker contract en daarmee een onzeker inkomen. Wij willen het beeld keren dat jongeren het allemaal wel ‘flex’ vinden dat ze het moeten doen met een onzeker inkomen en geen zekerheid. 90% van de jongeren wil wel een vast contract.

Negen jaar lang werken op jaarcontracten

‘De enige constante in mijn carrière is tijdelijkheid’, zegt Susan (30 jaar). Negen jaar geleden studeerde ik af van mijn hbo-opleiding HRM. Sindsdien heb ik alleen maar flexcontracten gekregen van hooguit één jaar. Mijn ouders hadden op mijn leeftijd een koophuis, een auto en een klein kind. Ik heb een veel te duur appartement via particulieren dat ik misschien over drie maanden niet meer kan betalen. Als ik daar weg moet, zijn mijn mogelijkheden om iets nieuws te vinden heel beperkt. Voor particulier huren moet ik een werkgeversverklaring kunnen overleggen, dat kan ik niet. Voor sociale huur is mijn gemiddelde inkomen nét te hoog, dus moet ik reageren op huizen waarvan ik niet weet of ik ze kan betalen als ik werkloos raak. En dan ben ik net afgewezen voor een baan waarin de werkgever expliciet op zoek was naar mensen voor de duur van twee, drie jaar. Dat lijkt mij hemels. Maar gezien mijn cv geloven ze niet dat ik echt op zoek ben naar een vaste baan.’

‘We zitten allemaal vast in een carrousel van tijdelijke contracten, maar in het regeerakkoord staat dat: “voorkomen moet worden dat mensen gevangen worden in een ‘draaideur’ van tijdelijke contracten”, aldus Susan.

Heb jij onze petitie al getekend?Teken petitie

steunen = sharen