Wereldwijde Actiedag Fastfoodmedewerkers

Young and United lanceert tool vakkenvuller of zakkenvuller

Op 15 april sluiten Nederlandse actievoerders zich voor het eerst aan bij de wereldwijde actiedag van Fastfoodwerkers. Young & United lanceert onder andere de rekenmachine vakkenvuller of zakkenvuller. In een ‘split second’ zie je dat een fastfoodwerker- waarvan 60% als volwassene nog steeds jeugdloon ontvangt- zo’n 700 jaar fulltime moet werken om 1 jaarsalaris van de CEO te evenaren. “Op de werkvloer worden halfloontjes betaald, aan de top gouden bergen. Dat moet anders!”

“Dat wij voor een half loon al die winst binnen halen, terwijl de baas even naar buiten kijkt, is de wereld op zijn kop. Hartstikke oneerlijk. Ik hoef geen gouden bergen, maar wel een normaal loon om rond te komen en een woning te kunnen huren.” zegt één van de actievoerders.

Internationale actie: NL is een lagelonenland voor werkende jongeren

Vandaag voeren ongeveer 60.000 fastfoodwerkers in zo’n 35 landen actie voor een normaal loon: ‘fight for 15’. In Nederland voeren de fastfoodbedrijven hun lagelonen-strategie vooral uit door jonge volwassenen af te schepen met jeugdloon. Een 18-jarige heeft in Nederland slechts recht op de helft van het normale minimumloon. Dat is met minder dan 700 euro bruto per maand voor fulltime werk ver onder de bijstand- en armoedegrens. In Nederland zijn er zo’n 350.000 werkende jongeren tussen 18 en 23 jaar die rond moeten komen van (bijna) fulltime werk.

Zakkenvuller of vakkenvuller?Vakkenvuller of zakkenvuller

‘Jeugdloon is supersubsidie voor grootbedrijven’

“Het jeugdloon is een supersubsidie voor grootbedrijven. Op die manier kloppen alleen al AH en McDonald’s 79 miljoen per jaar uit de zakken van werkende jongeren én onze economie”, zegt Ron Meyer van Young & United.

Young & United voert actie voor meer banen waar je van kan leven, meer vaste contracten en volwassen minimumloon vanaf 18 jaarTeken de petitie!

steunen = sharen