Slechts 60% van zelfstandig wonende jongvolwassen tevreden met financiële situatie

Vandaag maakte het statistiekbureau (CBS) zijn welzijnsonderzoek onder jongeren bekend. Conclusie: jongvolwassenen zijn over het algemeen tevreden. Behalve als het om de financiële situatie gaat: dan geeft slechts 60% aan tevreden te zijn. Ook blijkt dat jongvolwassenen minder tevreden te zijn over de hoeveelheid vrije tijd die ze hebben naar mate ze ouder worden. “Gelukkig hebben we dit jaar een belangrijke stap gezet in het afschaffen van jeugdloon voor jongvolwassenen. Hierdoor gaan jongvolwassen meer verdienen. Ik hoop dat de financiële tevredenheid volgend jaar hoger zal zijn. Young & United zal zich hier voor blijven inzetten” zegt Yorrick van der Ent van FNV Young & United.

Tevreden over je financiën

De tevredenheid over je financiële situatie hangt af of je voldoende verdient om rond te kunnen komen. Naar mate jongvolwassenen ouder worden, neemt die tevredenheid af. “Dit is een trend waar ik niet van sta te kijken,” zegt Yorrick. “Oudere jongvolwassenen wonen vaker op zich zelf en hebben hierdoor meer maandelijkse vaste lasten en die moet je wel kunnen betalen.”

Onzeker werk

De afgelopen 10 jaar is het aantal jongeren met een onzeker contract verdubbeld. Bijna 70% heeft nu een flexibel contract. Yorrick: “Dat is nadelig voor hoe tevreden je bent over je financiën. Dat effect moet niet onderschat worden. Er is een grote groep jongvolwassenen die niet zeker weet wat ze de komende maanden zullen verdienen omdat ze een onzeker contract hebben. Zekerheid over je inkomen is wat dat betreft net zo belangrijk als de hoogte van je loon.”

steunen = sharen