‘Sinds ik werk, heb ik 8 verschillende baantjes gehad’

Gezichten van Young & United: Yorrick van der Ent

Wie zijn de gezichten achter onze jongste generatie werkenden? In deze rubriek vertellen leden van Young & United over hun ervaringen op de arbeidsmarkt. Vandaag is het de beurt aan de 22-jarige Yorrick.  

Wegwerpwerkers

“Heel veel jongeren zijn een soort wegwerpwerknemers geworden die de kost moeten verdienen met een onzeker aantal uren. Zelfs hbo’ers en mbo’ers trekken op dit moment aan het kortste eind. Godzijdank heeft het kabinet nu, voor het eerst in 42 jaar, een serieuze stap richting het afschaffen van het minimum jeugdloon. Tegelijkertijd wordt het bewijs geleverd hoe belangrijk het is om actie te voeren. Hard schreeuwen tegen de bazen helpt.

Drop-out

Ondertussen is de realiteit dat jongeren met nul-uren contracten nauwelijks een dag vrij durven vragen omdat de reactie van hun manager meestal is: ‘Oh, als het zo moet, voor jou tien anderen.’ Heel veel mensen willen wel werken, maar er zijn gewoon geen functies meer. Om het hoofd boven water te houden nemen jongeren daarom meerdere jobs. De zogeheten stapelbanen. Dan werk je overdag in de winkel en help je ’s avonds in de horeca. Mijn moeder raakte werkloos nadat mijn ouders waren gescheiden. Ze werd gekort op haar uitkering, waardoor ik moest stoppen met school. Op mijn zestiende ben ik gaan werken. Ik ben een drop-out.

Geen water en elektra

Sinds ik werk heb ik 8 verschillende baantjes gehad. Mijn laatste baan was in de retail, maar daar werd de helft van het personeel ontslagen omdat het bedrijf ging bezuinigen. Sindsdien krijg ik een uitkering van onder de 300 euro. Ik schaam me voor de problemen die ik heb, net als veel andere jongeren. Niemand is er trots op om nauwelijks of geen werk te hebben, je vaste lasten niet te kunnen betalen en schulden te krijgen. Bij alles wat je koopt, al is het een brood, sta je stil. Je wordt onzeker van weinig geld en bent bang voor meer problemen. Mijn moeder is destijds haar huis kwijtgeraakt, die angst zit er bij mij diep in. Zal dit mij ook gebeuren? Geen woning, geen elektra, water afgesloten.

Jongeren de toekomst?

Op dit moment ben ik op zoek naar een andere baan en een betaalbare woning. In mijn zoektocht naar een baan is er nog geen werkgever geweest die mij een contract wil geven waar ik van kan leven. Het ook ongelofelijk moeilijk om betaalbare woonruimte te vinden. Zonder een loonstrook waaruit blijkt dat ik een kamer kan huren lukt het al helemaal niet. Ik hoop dat de politiek er snel wat aan doet en werkgevers gaat dwingen dat zij zich fatsoenlijk gaan gedragen naar jongvolwassenen. Er wordt zo vaak gezegd dat jongeren de toekomst zijn maar ik merk daar bijzonder weinig van.”

steunen = sharen