Shinen op de Dag van de Overwinning

Aftermovie 1 mei

In de stralende zon vierde FNV Young & United gister (1 mei) in het Amsterdamse Oosterpark de Dag van de Overwinning. Anderhalve week geleden werd bekend dat dankzij acties van jongvolwassenen de leeftijdsgrens van het jeugdloon wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar. Dit succes was natuurlijk een feestje waard!

In andere wereldsteden, zoals Parijs en Londen, wordt de Dag van de Arbeid (1 mei) al jaren grootst gevierd. En ook in Amsterdam krijgt deze traditie navolging. Voor het tweede jaar op rij vierde FNV de successen van de vakbond. Met Young & United als blikvanger voorop begon de dag met een indrukwekkende mars door Amsterdam. Die eindigde in het Oosterpark waar het feestje vervolgens kon losbarsten. Er werd gerapt met Fresku, geswingd met Typhoon en gebokst (clinic) met drievoudig K1 kampioen Remy Bonjasky.

Bereken je loonsverhoging

Natuurlijk werd ook stil gestaan bij het succes van Young & United. Doordat het jeugdloon wordt afgeschaft vanaf 21 jaar gaan jongvolwassenen er flink op vooruit. De verbazing was van de gezichten te lezen toen zij met de nieuwe, mobiele tool ‘Tel uit je Winst’ hun loonsverhoging berekende. Sommige jongeren gaan er tot hun 23e meer dan 5.000 euro op vooruit.

‘We gaan door tot 18 jaar’

Tweede Kamerleden van de SP, GroenLinks, D66 en PvdA  en politiek econoom Robin Fransman werden in het zonnetje gezet. Zij hebben de afschaffing van het jeugdloon aangejaagd en kregen daarom een sjerp overhandigd. ‘Maar de echte aanjagers zijn jullie zelf’, zei Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij diende vorig jaar september een motie in om het jeugdloon flink te verhogen. Voor SP-voorman Emile Roemer gaat de afschaffing van het jeugdloon vanaf 21 jaar niet ver genoeg. ‘We gaan door tot 18 jaar.’

We did it!

Jimmy Özkan (20) voerde de strijd van Young & United misschien wel het kernachtigst samen. ‘We kunnen met z’n allen over alles gaan zeiken, maar we kunnen ook strijden en dingen veranderen.’ Hij kan het weten. Doordat Jimmy actie heeft gevoerd met Young & United kan hij volgend jaar een loonsverhoging van zo’n 200 euro per maand tegemoet zien.

steunen = sharen