Reusachtige hamer voor Kamerleden

Young & United roept Kamerleden op jeugdloon snel af te tikken

Vlak voordat de aanpassing van de Wet minimum(jeugd)loon donderdag 15 december werd behandeld, ontvingen Tweede Kamerleden op het Plein in Den Haag van FNV Young & United een reusachtige hamer. De jongerenbeweging hoopt hiermee dat het wetsvoorstel snel kan worden ‘afgehamerd’.

Op 21 april maakte het kabinet bekend dat het minimumjeugdloon vanaf 21 jaar in twee stappen wordt afgeschaft. Als alles meezit, krijgen 22-jarigen vanaf juli 2017 een volwaardig loon. Ook de lonen voor 20, 21 en 22-jarigen gaan dan flink omhoog. In 2019 gaat de tweede verhoging in, mits de wetswijziging snel door de Tweede en Eerste kamer wordt behandeld.

Grote aftellen begonnen

Het debat van vandaag is een van de laatste stappen richting een rechtvaardig loon. ‘Voor ons is het grote aftellen begonnen. We hopen dat het debat soepel verloopt en dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel snel aanneemt. We kunnen niet wachten om de afschaffing van het jeugdloon terug te zien op ons loonstrookje, zegt Bastiaan Meijer van Young & United. Hij volgt met andere jongeren het debat op de publieke tribune.

'Minder op mijn ouders leunen'

Voor Sheila (20) betekent de afschaffing van het jeugdloon een grote verandering. Ze verdient nu krap zes euro per uur achter de bar in een Rotterdams vijfsterrenhotel. Maar doordat ze in februari een jaartje ouder wordt en de leeftijdsgrens van het jeugdloon in juli 2017 omlaag gaat, verdient ze vanaf volgende zomer bijna 2 euro per uur meer. ‘Hierdoor krijg ik financieel meer lucht en hoef ik gelukkig minder op mijn ouders te leunen.’

steunen = sharen