Kick-off Young & United

Een 18-jarige heeft recht op 45% van het normale minimumloon

Vanavond is de kick-off van een nieuwe beweging van werkenden jongeren: Young & United. Werkende jongeren gaan actie voeren voor volwassen loon vanaf 18, meer vaste contracten en echte banen waar je van kunt leven. Hun acties worden ondersteund door de FNV en een brede coalitie van (jongeren-)organisaties.

86% wil normaal loon en een vast contract

Tijdens de kick-off met veel muziek en beeld worden onder andere de resultaten gepresenteerd van een door ruim 10.000 werkende jongeren ingevulde enquête. Uit de enquête blijkt dat 86% van de werkende jongeren een vast contract en normaal loon vanaf 18 wil.

Ruim 74% geeft aan een onzeker contract te hebben. De meeste jongeren werken in tijdelijke contracten, met weinig uren, kruimelbanen die geen brood op de plank brengen. Zij kunnen geen huis huren of kopen, geen maandelijkse lasten betalen van zorgverzekering tot boodschappen en lopen een enorme studieschuld op als ze studeren.

“We mogen stemmen, gekozen worden, trouwen, autorijden en moeten een zorgverzekering voor honderd euro per maand betalen. Officieel volwassen, maar als werkende jongeren niet voor vol aangezien worden. ''

“We mogen stemmen, gekozen worden, trouwen, autorijden en moeten een zorgverzekering voor honderd euro per maand betalen. Officieel volwassen, maar als werkende jongeren niet voor vol aangezien worden. Wij hebben slechts recht op een deel van het volwassen minimumloon voor hetzelfde werk. En vaste contracten zijn steeds zeldzamer. Zo kun je onmogelijk een bestaan opbouwen. Wij willen meer banen waar je van kan leven, meer vaste contracten en volwassen minimumloon vanaf 18 jaar!” zegt Yorrick (21) die werkt in een kledingzaak en zich aansloot bij Young & United.

Nederland loopt hopeloos achter

Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. Zo heeft een 18-jarige recht op 45% van het normale minimumloon. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor fulltime werk 683,30 per maand, vier euro per uur. Ze doen hetzelfde werk voor half loon en krijgen slechts zelden een vast contract. In bijvoorbeeld België, Engeland en Frankrijk is dat respectievelijk 82, 83 en 100%.

Young & United voert actie voor meer banen waar je van kan leven, meer vaste contracten en volwassen minimumloon vanaf 18 jaarTeken de petitie!

steunen = sharen