#Nietmijnschuld

In een kenniseconomie waarin je zonder diploma niet aan de bak komt, kan het niet zo zijn dat je als student met enorme schulden opgezadeld wordt nog vóór je goed en wel aan je werkende leven bent begonnen.

Het kan ook anders. Vóór het schuldenstelsel was er een basisbeurs. Die gaf gelijke kansen voor iedereen. Je kon op kamers. Zonder een enorme schuld begon aan je werkende leven. Een betaalbaar studentenleven, een kwalitatief goede opleiding en kansen voor iedereen. Dat is pas eerlijk.

Dit is #nietmijnschuld. In deze campagne van FNV Young & United en de LSVb maken we een eind aan het leenstelsel, samen met jou. Of je nu net begonnen bent met studeren, of al een paar jaar op weg bent: jij en wij gaan het anders doen.

Onze eisen:

Wij willen een basisbeurs. Als je vergeten bent hoe dat werkte (of het überhaupt nooit gekend hebt): daarin kreeg iedereen studiefinanciering, die je niet terug hoefde te betalen als je je opleiding afmaakte. Gelijke kansen voor iedereen!

Studenten onder het leenstelsel moeten gecompenseerd worden. Het kan niet zo zijn dat een kleine groep jongeren de dupe wordt van dit mislukte bezuinigingsexperiment van het kabinet. Daarom eisen wij kwijtschelding van de ‘basisbeurslening’ voor studenten die in de leenstelselperiode vallen.

En het onderwijs gaat dit niet betalen. Afschaffing van het leenstelsel en compensatie gaan veel geld kosten. Wij roepen het kabinet op daar een oplossing voor te zoeken. Maar niet ten koste van goed onderwijs en niet van hogescholen, universiteiten, onderzoek, wetenschap of studenten.

Samen gaan we dit voor elkaar krijgen.

Wil je ons helpen bij de campagne? Laat je gegevens achter, dan nemen we contact met je op!

 

Vind ons op:

Ik wil meehelpen met de campagne!

steunen = sharen