“Meneer Boer, wij voelen ons uitgekleed”

Soufian (19) spreekt CEO Ahold aan op aandeelhoudersvergadering

Namens de jongerenbeweging Young & United en gekleed in een half pak was vulploegmedewerker Soufian (19) woensdag 15 april aanwezig op de aandeelhoudersvergadering Ahold. Tijdens het vragenrondje sprak hij CEO Dick Boer aan over het jeugdloon. ‘Meneer Boer, wordt het niet tijd dat Albert Heijn jongeren vanaf 18 een volwassen loon betaalt?’

Toen Soufian (19) de microfoon kreeg, maakte hij duidelijk dat de loonwensen van Young  & United een schijntje zijn, vergeleken bij het astronomische salaris dat Dick Boer verdient.  “Meneer Boer, u verdiende in 2013 zo’n 3,7 miljoen euro. Dat is per uur zo’n 1.600 euro. Ik verdien 5 euro 96 per uur, iets meer dan het minimumjeugdloon. Dat is 60% procent van het volwassen minimumloon. Om uw loon van 1 jaar te evenaren, moet ik 299 jaar werken.”

“Dit prachtige bedrijf, Ahold, is Koninklijk. Ik had dus ergens in de 19e eeuw, ruim vóórdat ons land een Koninkrijk werd, moeten beginnen met werken. En dan nog zou ik tot ruim boven mijn 100e bij uw prachtige bedrijf fulltime moeten werken om uw salaris over 2013 te verdienen.”

“Om uw loon van 1 jaar te evenaren, moet ik 299 jaar werken“

De uitsmijter van Soefians speech kwam aan het einde toen hij zich nog uitkleedde: “Meneer Boer, wij voelen ons uitgekleed. We doen heel werk, maar krijgen er maar de helft voor betaald. Dit prachtige pak kan ik voor 5 euro 96 per uur maar voor de helft betalen. En meneer Boer, dat ziet er dus zo uit. Dat kan natuurlijk niet, daarom meneer Boer, betaal ons vanaf nu een heel loon.’ Het tafereel leidde tot veel hilariteit in de zaal. De regie knipte snel weg. Maar het punt was gemaakt. Soufian kreeg als enige vragensteller applaus. En na zijn speech ontstond meer discussie over de salarissen bij Ahold en Albert Heijn.

De video van Soufian's speech

Ontwijkend antwoord Dick Boer

CEO Dick Boer antwoordde ontwijkend op de vragen over het jeugdloon vanaf 18. “Vragen over lonen horen thuis op de cao-tafel.” Opmerkelijk genoeg is er al lange tijd geen cao afgesloten in de supermarktenbranche.

Young & United voert actie voor meer banen waar je van kan leven, meer vaste contracten en volwassen minimumloon vanaf 18 jaarTeken de petitie!

steunen = sharen