‘Meer vastigheid zou wel lekker zijn’

Gezichten van Young & United: Jimmy Özkan

Wie zijn de gezichten achter onze jongste generatie werkenden? In deze rubriek vertellen leden van Young & United over hun ervaringen op de arbeidsmarkt. Vandaag is het de beurt aan de 20-jarige Jimmy. 

Op een houtje bijten

“Tot voor kort werkte ik naast mijn mbo-opleiding halve werkwerken bij La Place. Daar verdiende ik 5,68 euro per uur. Absoluut geen vetpot. Gelukkig heb ik inmiddels beter betaald werk gevonden. Ik moest wel op zoek naar iets anders, want het is iedere maand weer op een houtje bijten. Ik woon op mezelf in een studentencomplex in Den Haag Holland Spoor. Ik betaal 430 euro per maand aan huur, maar ben op zoek gegaan naar een woning met een ‘eigen voordeur’, waardoor ik een beetje huurtoeslag krijg. Anders was op mezelf wonen al helemaal geen optie geweest.

Geld opzij zetten

‘Ik kom uit een minima-gezin en weet hoe het is om iedere cent te moeten omdraaien. Het voordeel is dat je leert met geld om te gaan. Het is iedere maand weer een sport om rond te komen. Maar het is ook ontzettend vermoeiend. Ik zou ook wel eens wat geld opzij willen zetten, maar dat gaat nu niet. Sterker nog: ik leen iedere maand 180 euro om mijn studie te kunnen bekostigen. Mijn moeder  die zelf ook krap bij kas zit, heeft uiteindelijk mijn boeken betaald  omdat ze het super belangrijk vindt dat ik studeer.

Meer doen in minder tijd

Steeds meer jongeren hebben te kampen met een burn-out. Dat verbaast me niks. Je moet steeds meer doen in minder tijd. Ik ben 40 uur per aan mijn studie kwijt – 20 uur stage en 20 lesuren – en moet daarnaast nog zo’n 20 uur werken om mijn rekeningen te betalen. Wat meer vastigheid, zou ook wel lekker zijn. Hoewel ik nu wat beter verdien, staat daar tegenover dat ik een nul-urencontract heb. Bij La Place heb ik 4 tijdelijke contracten van 7 maanden gehad. Volgens mij mag dat niet eens.

Nadelige gevolgen leenstelsel

Uit een onderzoek van het Ministerie van Onderwijs bleek laatst dat er door de invoering van het leenstelsel steeds minder jongeren uit minima-gezinnen gaan studeren. De kloof tussen arm en rijk groeit. Dit heeft mij nog meer gemotiveerd om voor de hoogste opleiding te gaan. Volgend jaar hoop ik met een hbo-opleiding economie te starten.’’

Wil jij ook jouw werkervaringen met ons delen? Stuur dan een mail naar vragen@youngandunited.nl

steunen = sharen