Hoe Britse werknemers van McDonalds hun 0-urencontracten afschaften

115.000 werknemers van McDonalds in het Verenigd Koninkrijk nemen afscheid van hun 0-urencontracten. Voortaan krijgen ze vaste uren aangeboden.

McDonalds was één van de grootste afnemers van 0-urencontracten in het Verenigd Koninkrijk. Het personeel was hier alleen niet blij mee. Ze konden hierdoor geen leningen, hypotheken en telefooncontracten afsluiten. Daarnaast konden ze elk moment zonder werk komen te zitten. Hun rekeningen stonden vast, maar hun inkomen schommelde. WTFlex?!

Wat vond McDonalds van 0-uren contracten?

Volgens McDonalds hield hun personeel van de 0-urencontracten. Ze zijn lekker flexibel namelijk. Werknemers zitten niet zo vast aan hun werk en McDonalds niet zo aan hun.

En toch ging McDonalds om?

Ja, en waarom? Werknemers kwamen in opstand. Er vonden protesten plaats. Mensen gingen bijvoorbeeld verkleed als clown demonstreren voor de McDonalds in Glasgow. Daarnaast startte vakbond UNITE een grote campagne tegen 0-urencontracten. Het publiek werd opgeroepen om parlementsleden hierop aan te spreken.

De acties legden te veel druk bij McDonalds. Daarom besloot de Amerikaanse hamburgerbakker onder het mom van ‘modernisatie’ voortaan vaste uren te geven. Dit rollen ze nu langzaam uit naar alle vestigingen.

Wat was het effect van de maatregel van McDonalds?

Sindsdien zijn de medewerkers op vestigingen waar de maatregelen al zijn ingevoerd een stuk blijer. Daarnaast zijn ook de klanten sindsdien positiever over McDonalds. En dat vond McDonalds dan weer mooi meegenomen.

In beweging komen helpt. Young & United is de beweging van jonge werkenden die strijdt voor meer zekerheid en waardering op de arbeidsmarkt. Doe jij mee met onze strijd? Meld je aan!

Ik doe mee

steunen = sharen