FUCK Jeugdloon demonstratie

Young & United gaat politiek het laatste zetje voor volwassen loon

Honderden werkende jongeren van FNV Young & United lopen zaterdag een mars door de Amsterdamse binnenstad tegen het jeugdloon voor jong volwassenen. Deze actie is een nieuw hoogtepunt van Young & United sinds het ontstaan van de jongerenbeweging in maart. Young & United gaat Tweede Kamerleden, die samen een meerderheid vormen, het laatste zetje geven om vanaf 18 een volwassen loon te betalen.

Meld je aanMeld je aan voor 10 oktober

Rondetafelgesprek Tweede Kamer

De actie is vindt plaats aan de vooravond van een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de aanpassing van het wettelijk minimum jeugdloon op 14 oktober. Een van de werkende jongeren die daar zijn verhaal vertelt, is Hennie (19): “Ik werk als fitnessinstructeur, heb het vakdiploma  en toch verdien ik 4,53 euro per uur. Per maand is dat 500 of 600 euro. Dat wisselt nogal, want ik heb een nul-urencontract. Ik zou graag op mezelf willen wonen, maar dat lukt financieel niet, dus woon ik nog thuis.”

Afgescheept met een jeugdloon

Vooralsnog worden honderdduizenden jongvolwassenen afgescheept met een jeugdloon van zo ’n vijf euro per uur. Uit onderzoek onder 10.450 jong volwassenen is gebleken dat 4,97 euro het mediaanloon is. Het is dus niet vreemd dat slechts 15 procent van de Nederlandse jong volwassenen op eigen benen kan staan.

5.000 leden in een half jaar

Amper een half jaar geleden leek bijna niemand zich te bekommeren om de lage betaling van jongeren. Met het ontstaan van Young & United is daar verandering in gekomen. De snel groeiende beweging zette met opvallende acties de problematiek van het jeugdloon op de kaart. Zo kreeg de directeur van McDonalds een gouden hamburger overhandigd, werd het Torentje van premier Rutte beschenen met een laserprojectie en ging het videoverslag van de  halve striptease van Albert Heijn-vakkenvuller Soufian bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold viral.

In juni overhandigden  werkende jongeren van Young & United aan minister Asscher honderddertig duizend handtekeningen voor een volwassen loon. Young & United telt zo’n  5.000 leden en kan inmiddels op brede maatschappelijke steun rekenen. ‘’Door de tientallen acties van Young & United  lijkt zich nu een Kamermeerderheid voor te doen voor het verhogen van het jeugdloon. Dat zou historisch zijn, wij gaan de politiek zaterdag het laatste zetje zetten’’, zegt Ron Meyer van Young & United.

steunen = sharen