Flexepidemie bij Young Capital

Vanmiddag hebben zo’n 15 activisten van Young & United (vol in de zon en met 35 graden) de ingang van uitzendbureau Young Capital in Amsterdam geblokkeerd. Gekleed in witte beschermingspakken met mondkapjes zetten ze de ingang af met pionnen en linten en hingen posters op met de waarschuwing ‘Flexepidemie – pas op, gevaarlijke arbeidscontracten’.

 

#WTFlex

Wij strijden natuurlijk al langer tegen flexcontracten voor gewoon regulier werk. Flex is voor piek en ziek. Toch heeft de helft van alle jongvolwassenen een onzeker contract, zoals een uitzend-, nul-uren-, payroll- of tijdelijk contract en hun aantal blijft stijgen. Velen van ons zitten al jaren vast in de zogeheten draaideurconstructie en hoppen van het ene naar het andere onzekere contract.

2018 kanteljaar

We zijn het zat dat de flexepidemie blijft toenemen. Dit jaar is zelfs het kanteljaar: naar verwachting zullen voor het eerst meer jongvolwassenen (tot 35 jaar) een onzeker contract hebben dan een vast contract.

Waarom Young Capital?

Young Capital heeft vooral hoogopgeleide mensen tot 35 jaar in dienst. Naast uitzenddiensten bieden ze ook payrolling en contracting services. Het bedrijf staat nummer 6 op de lijst van snelst groeiende bedrijven en boekte in 2017 een omzet van 325 miljoen euro, een groei van 60%. ‘Ten koste van wat’, zegt Sander (27) die twee jaar voor Young Capital werkte als uitzendkracht in de ICT. ‘Bureaus als Young Capital maken het werkgevers mogelijk om alle verantwoordelijkheid op werknemers af te schuiven. In flexwerkers wordt niet geïnvesteerd. We missen bijscholing en leven in constante onzekerheid. Maar wij willen ook graag een stabiel inkomen om een toekomst op te bouwen. Daarom hebben we het uitzendbureau vandaag in quarantaine geplaatst, zodat onzeker flexwerk zich niet verder kan verspreiden’.

Zekere contracten

Young & United wil dat zekere contracten weer normaal worden. Nergens in Europa groeit het aantal flexcontracten zo hard als in Nederland. Gedwongen zzp’ers moeten onverzekerd hun werk doen. Dit moet stoppen. Wij willen dat uitzendbureaus het niet meer mogelijk maken om basisrechten en cao’s te ontduiken. Wij willen dat werkgevers weer kiezen voor zekere contracten. En dat de politiek flex duurder maakt dan vast. Om een toekomst op te kunnen bouwen, hebben we zekerheid nodig.

Teken de petitie

steunen = sharen