Bereken jouw loonsverhoging

Jongvolwassenen gaan er dankzij de afschaffing van het jeugdloon vanaf 21 jaar financieel fors op vooruit. Dat blijkt uit de rekentool die Young & United op 1 mei – De dag van de Echte Banen –  lanceert. Een 19-jarige die eerst tot z’n 23e het minimumjeugdloon zou verdienen, kan op fulltime basis de komende vier jaar in totaal een loonsverhoging van  € 6.586,20 tegemoet zien. ‘Young & United laat zien dat actievoeren loont. Letterlijk’, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.

Bereken je loonsverhoging door afschaffing jeugdloonTel uit je winst

Eindelijk financieel op eigen benen staan

De leeftijd waarop jongvolwassenen recht hebben op het gewone minimumloon gaat in twee stappen omlaag van 23 naar 21 jaar. Met de rekentool kun je in een split second zien hoeveel je er vanaf 1 januari 2017 op vooruit gaat ten opzichte van het huidige wettelijke minimumjeugdloon.

‘Dan zie je pas goed wat de verhoging van het jeugdloon echt betekent. Dit gaat niet over een procentje meer maar over een serieuze verhoging’, zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk.  ‘Ik heb met Young & United-leden gesproken die straks een paar honderd euro meer per maand gaan verdienen. Doordat ze actie hebben gevoerd, ziet hun financiële toekomst er een stuk rooskleuriger uit.

Eindelijk financieel op eigen benen staan

Jimmy Özkan woont op zichzelf en werkt zo’n vijftien uur per week bij La Place. Met 5,68 euro per uur verdient hij iets meer dan het wettelijk minimum jeugdloon. ‘Als ik volgend jaar zomer 22 word, ga ik ineens 8,80 euro per uur verdienen. Per maand ga zo’n 200 euro op vooruit.’ De mbo-student is vooral blij dat hij straks eindelijk financieel op eigen benen staan. ‘Ik kom uit een minimagezin. Nu moet ik soms een geld aan mijn moeder vragen, terwijl zij het zelf eigenlijk niet kan missen.

‘Als je volwassen bent, wil je zelfstandig zijn’

Ook Sheila van Wijk (20) gaat er flink op vooruit. Ze verdient nu 5,41 euro per uur in een Rotterdams vijfsterrenhotel. ‘Met mijn huidige inkomen kom ik gewoon niet rond. Met een jaartje erbij en afschaffing van het jeugdloon vanaf 21 jaar schiet mijn loon in januari  (eerste verhoging red.)al omhoog naar 7,65 per euro per uur.  Als je volwassen bent, wil je ook zelfstandig zijn. Een hoger loon draagt daar aan bij.’

steunen = sharen