Jongeren in actie bij AH om ‘waardeloze’ cao

Volwassen supermarktwerkers blijven half loon verdienen ondanks megawinst Ahold

Op de donderdag dat Ahold een megawinst van 594 miljoen euro over 2015 bekend maakte, hebben werkende jong volwassenen van Young & United actie gevoerd in de Albert Heijn aan de Prins Hendrikkade in Amsterdam. 

Ze vinden het belachelijk dat een 18-jarige supermarktwerker in de nieuwe cao Supermarkten nog steeds maar de helft verdient van een 22-jarige voor precies hetzelfde werk.  72% van de jongeren noemt de cao daarom ‘waardeloos’ in een enquête van Young & United.

Jong volwassenen deelden ‘bonusfolders’ uit aan het winkelend publiek en supermarktwerkers waarop het contrast tussen de inkomsten van ceo Dick Boer en de jonge vakkenvullers duidelijk wordt. Uit de jaarcijfers die vandaag werden gepresenteerd, blijkt dat Boer over 2015 ongeveer 4,3 miljoen euro heeft verdiend. Daarbovenop kan Boer binnenkort een bonus een van 1 miljoen euro tegemoet zien als de fusie tussen Ahold en Delhaize wordt afgerond. Tegenover het vorstelijke salaris van Boer en de megawinst van Ahold staat het schamele jeugdloon van volwassen supermarktwerkers.

Cao is een lachertje

‘Uit het cao-akkoord dat eind 2015 voor het supermarktpersoneel is gesloten, blijkt dat Meneer Boer het wel prima vindt dat zijn vakkenvullers en kassières  worden onderbetaald’, zegt Levin Zühlke (22) van Young & United. Hij werkte jarenlang voor Albert Heijn. Zühlke noemt het akkoord misleidend: ‘Het CNV en de werkgevers hebben de schijn gewekt dat jonge supermarktwerkers er in deze cao op vooruitgaan, maar het tegengestelde is waar.’ Om die reden stapte FNV Handel al eerder uit de onderhandelingen.

18-jarige moet vier jaar wachten op volwassen loon

In de cao is afgesproken dat het jeugdloon vanaf 22 jaar wordt afgeschaft. Zühlke: ‘Een loos gebaar, want bij Albert Heijn is ongeveer 90% van het personeel onder de 20 jaar. Bovendien moet je als 18-jarige nog vier jaar wachten totdat je een volwassen krijgt.’ Ook de loonsverhoging van 5% procent op een uurloon van zo’n 5 euro per uur en na aftrek van gemiddelde inflatie over de afgelopen drie jaar (4,75%) stelt weinig voor. ‘Over de gehele looptijd van vier jaar ga je er in de cao gewoon op achteruit.’ Een 18-jarige verdient straks nog steeds maar 47% van wat een 22-jarige verdient.

Jonge supermarktwerkers vinden cao 'waardeloos'

Een overgrote meerderheid van de jonge supermarktwerkers is niet te spreken over de nieuwe cao. Dit blijkt uit een internetenquête van FNV Young & United onder 1.600 jong volwassenen. 72% van de jongeren zegt dat de nieuwe cao ‘waardeloos’ is en slechts 6% is tevreden met de nieuwe cao. Wil jij ook je mening geven? Vul de enquête hieronder in.

steunen = sharen