5 redenen waarom jij geen tijdelijk contract wilt

Jongvolwassenen zijn de sjaak op de arbeidsmarkt, omdat ze vaak op een tijdelijk contract werken. Dit wisten wij natuurlijk al langer, maar een belangrijk steuntje in de rug is dat het adviesorgaan van de regering (de WRR) recent z’n bezorgdheid hierover uitsprak in een dik rapport. De belangrijkste conclusie: ‘een tijdelijk contract werkt verlammend.’

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en woonachtig in Nederland?  Dikke kans dat dit rapport ook over jou gaat. Ongeveer 2 op de 3 jongvolwassenen in Nederland werkt namelijk op een onzeker, tijdelijk contract. Dit heeft ons land een bedenkelijke titel opgeleverd; we zijn namelijk Europees kampioen flexibele contracten. In het rapport van de Wetenschappelijke Raad staat waarom je helemaal niet op zo’n contract zit te wachten. We hebben de 5 belangrijkste uitkomsten op een rijtje gezet.

1. Met een tijdelijk contract durf je geen risico te nemen

‘Hoe meer zekerheid mensen hebben hoe meer risico’s ze durven te nemen. En omgekeerd. Dat is belangrijk voor werknemers, maar ook voor bedrijven’, zegt onderzoeker en bijzonder hoogleraar Monique Kremer. Het idee dat millenials juist blij zouden zijn met onzekerheid, kan de prullenbak in, aldus de onderzoekers. Mensen willen pas risico’s nemen als ze terug kunnen vallen op een (financiële) basis.

2. Met een tijdelijk contract zit je gevangen in de tegenwoordige tijd

‘Een tijdelijk contract is de beste vorm van anticonceptie.’ Was getekend de Duitse minister van Gezinszaken. Met deze cynische opmerking slaat hij de spijker wel op zijn kop. Voor werkende jongeren ervaren onzekerheid over hun toekomst als ze geen vast contract hebben. Hoe moet dat later met een huis en het krijgen van kinderen? Kremer: ‘Uiteindelijk willen ook jongeren huisje, boompje, beestje, maar ze stranden al bij huisje.’

3. Met een tijdelijk contract loop je flink wat loon mis

Doordat je geen ervaringsjaren opbouwt en je minder doorgroeimogelijkheden hebt, verdien je als tijdelijke kracht een stuk minder dan een vaste werknemer. Ook bouw je minder bescherming op.  Schattingen lopen uiteen, maar het totale percentage aan inkomsten dat je misloopt kan oplopen tot zo’n veertig procent.

4. Tijdelijk contract niet langer opstapje naar vaste baan

Vooral jongvolwassenen hebben steeds vaker én steeds langer een tijdelijk contract. Terwijl in het verleden tijdelijk werk vaak een opstapje naar betaald werk betekende, laten recente cijfers zien dat tijdelijk werk steeds minder vaak of minder snel wordt omgezet in een vaste baan. Tijdelijke contracten komen ook steeds vaker voor bij mensen boven de 24 jaar. ’28 is het nieuwe 24’, twitterde hoofddemograaf Jan Latten van het CBS onlangs. In Nederland is de tijdelijkheid van contracten bovendien ‘structureler’ dan in andere Europese landen.

5. Een tijdelijk contract draagt niet bij aan innovatief werkgedrag

Innoveren. Werkgevers gaan er prat op. Maar hoe kun je als bedrijf innoveren als je je personeel maar tijdelijk in dienst hebt. ‘Wie wil dat mensen goed werk leveren, moet ze ook goed werk geven’, zegt onderzoeker Stan de Spiegelaere. Als je niet weet of je enkele maanden later nog dezelfde baan hebt, dan ben je minder geneigd om na te denken over hoe het werk anders en beter kan. ‘Innovaties zijn vaak langdurige en onvoorspelbare processen en de kans dat werknemers de vruchten ervan dragen is klein.’ De vrijheid die nodig is om te innoveren ontbreekt vaak in onzekere banen waarin routinematige handelingen worden opgelegd.

ZEKERE CONTRACTEN MOETEN WEER NORMAAL WORDEN IN NEDERLAND!Teken de petitie!

steunen = sharen